Zanimljiva mesta za obilazak u Beogradu

by Vladimir Ciplic

Kako objasniti strancu šta je to što treba da vidi u Beogradu, koja su to zanimljiva mesta za obilazak, kada ih u srpskoj prestonici ima gotovo na svakom koraku? Zato i kažu da ako želite da upoznate dušu jednog grada treba da idete na mesta na kojima ćete sresti stanovnike određenog grada. Pa, ipak to nije ono što traže brojni turisti koji posećuju naš lepi grad
A Beograd ih sve prima oberučke, kao i Beograđani, koji se trude na sve načine da poboljšaju turističku ponudu. Mada, da budem iskrena, dovoljno je samo da prošetate Beogradskom tvrđavom ili nekom od obala, pa da osetite i vidite svu lepotu ovog grada.

 

Hram Svetog Save

Većina turista koja dođe u srpsku prestonicu prvo odlazi u obilazak jednog od najvećih hramova na čitavom Balkanu. Iako još neoslikan, hram Svetog Save na Vračarskom brdu je svakako jedan od simbola Beograda. Za organizovane grupe moguć je obilazak čitavog hrama, pa čak i fotografisanje sa vidikovca. Naravno, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.

Hram Svetog Save

Centar Beograda – Knez Mihajlova ulica i Kalemegranska tvrdjava

Nakon toga, obično turisti odlaze put centra grada, gde ih vodiči upoznaju sa centralnim gradskim ulicama. Zatim ulicom kneza Mihaila odlaze do Beogradske tvrđave, gde mogu da posete Vojni muzej, a od sledećeg leta, nadamo se i čuveni Rimski bunar. Uz to, na Kalemgdenu zaista ima mnogo znamenitosti, koje su mahom vezane za period kada su teritorijom naše zemlje, a samim tim i Beograda vladali Turci.

Centar Beograda

Skadarlija

Na kraju, dan završavaju u čuvenoj beogradskoj boemskoj četvrti, Skadarliji, gde u specijalitetima nacionalne kuhinje uživaju uz starogradsku muziku.

Skadarlija

Zatim se ti turisti vraćaju u svoje gradove i kažu: “Upoznali smo Beograd! Videli smo svašta!” A da li je zaista tako? Pravi Beograđani će se samo nasmejati na tu tvrdnju…i reći će, pomalo ironično da nisu oni ni videli Beograd.

Dušu jednog grada svakako čine njegovi kulturno – historijski spomenici, ali dušu grada itekako čine i ona manje poznata mesta, na koja vas može odvesti samo osoba koja voli taj grad.

Najstarija kafana u Beogradu, čuveni “Znak pitanja”

Takvo mesto je u Beogradu, recimo najstarija kafana, čuveni “Znak pitanja”, koja se nalazi nedaleko od Saborne crkve. A kad ste već tu, odvešće vas i do Kosančićevog venca, a zatim možete da svratite na kaficu u neki od vrlo interesantnih objekata na Topličinom vencu.

Znak pitanja kafana

Ako imate jako požrtvovanog domaćina, koji je uz to odličan poznavalac svoga grada, tada ćete imati tu privilegiju da prošetate i do pristaništa, te da se provozate čuvenim tramvajem, koji vozi u krug.

Obilazak muslimanske bogomolje (Bajrakli džamija) i čuvene ulice Strahinjića bana

Verujem, da će vas provesti i starim delom grada, kako bi vam pokazao gde se nalazi jedina muslimanska bogomolja u glavnom gradu Srbije. A posle toga će vas počastiti kaficom u jednom od objekata u čuvenoj ulici Strahinjića bana.

bajrakli dzamija beograd

Pogled sa Kalemegdana na Savu

Nakon toga, ako su povoljni vremenski uslovi, svakako će vam ponuditi da upoznate Beograd i sa reka. Leti se svakodnevno organizuju ture razgledanja Beograda sa njegovih reka. E, tek kada vidite i doživite sve to, možete reći da ste počeli da upoznajete glavni grad Srbije…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A kada ga posetite sledeći put, sigurno ćete videti i ostale znamenitosti našeg lepog grada. I koliko god puta da ga posećujete, budite sigurni da će vas iznova oduševljavati svojom dušom.

PREPORUČUJEMO