Kako organizovati produženi vikend i upoznati reku Taru

by Vladimir Ciplic

Više od jednog faktora, na čelu sa izmenama u stilu života koje su nastupile usled pandemije viusa korona, uticalo je na to da se stanovnici naše zemlje sve više okreću ka turističkim ponudama našeg podneblja i prirodnim lepotama koje naša okolina ima da ponudi. Među biserima prirode i interesantnim sadržajima kojima Srbija i region obiluju s razlogom najviše pažnje među turistima budi reka Tara, koja svojim lepotama i bogatstvom sadržaja očarava sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Ukoliko i sami planirate odmor kraj veličanstvene i uzbudljive Suze Evrope, pročitajte u narednim redovima više o načinima na koje će vas ovaj nebrušeni prirodni dijamant navesti da se u njega zaljubite i da mu se ubrzo iznova vratite.

Gde se nalazi reka Tara?

Iako će mnogi pomisliti da se reka Tara nalazi na području istoimene planine, ova dva umetnička dela prirode nisu na istoj lokaciji. Reka Tara se proteže kroz Crnu Goru najvećim delom svog rečnog toga, dok njenih poslednjih 40 kilometara protiče kroz Bosnu i Hercegovinu. Ova reka nastaje spanjem Opasnice i Veruše, u podnožju planine Komovi i na nekoliko tačaka predstavlja granicu između Crne Gore i Republike Srpske, a udružena sa rekom Pivom, Tara rađa još jedan biser prirode – Drinu. Reka Tara je udaljena od Beograda oko 365 kilometara, a u zavisnosti od tačne lokacije vašeg odmora, do nje možete da dođete preko Šapca, Malog Zvornika, Han Pijeska, i dalje Goražda ili preko Čačka, Zlatibora i Prijepolja.

Lepote najdubljeg kanjona u Evropi

Kanjon koji formira reku Taru je svetska prirodna atrakcija, budući da je u pitanju najdublji rečni kanjon u Evropi, a drugi u svetu (nakon kanjona reke Kolorado). Veliki broj turista će između ostalog i zbog ovoga poželeti da poseti ovu lepoticu i istraži čarolije koje njen kanjon krije. Poznata još kao Suza Evrope, zbog svoje kristalno čiste vode, reka Tara je i zvanično priznanje svoje očaravajuće lepote i značaja dobila kada je svojim dobrim delom svrstana pod zaštitu UNESCO-a. Fantastični prizori koje nudi ova reka čitavim svojim tokom, kao i endemske vrste koje se mogu naći samo u njenom kanjonu, privlače ljubitelje prirode, kako sa našeg podneblja, tako i iz svih delova sveta, da odaju počast snazi prirode koja se ovde otelovljuje i uživaju u magiji koju je Tara istkala svojim smelim tokom.

Uzbudljivi brzaci i aktivni odmor

Smelost toka lepotice Tare čini da je ova reka idealna za ljubitelje aktivnog odmora. Među brojnim vidovima aktivnog odmora i adrenalinskih aktivnosti ističu se bogate ponude za rafting Tarom, koje mogu biti prilagođene kako relaksirajućem odmoru sa porodicom, tako i avanturističkom duhu onih koji žude za naletima adrenalina. Zanimljive prepreke i brzaci privlače sve one koji žele sebi da priušte najbolje rafting iskustvo. Široka turistička ponuda najboljih kampova čini mogućim i kombinovanje aktivnosti u toku boravka u kampu, te tako pored raftinga turisti mogu da učestvuju i u drugim organizovanim aktivnostima poput Jeep foto safarija i vožnje kvadova.

Nacionalni park Durmitor i Đurđevića most

Reka Tara sa svojim kanjonom pripada Nacionalnom parku Durmitor i istraživanje njenog kanjona je posetiocima naročito zanimljivo zbog brojnih pećina, šuma i skrivenih potočića, a jedna od glavnih atrakcija je most koji se nalazi na rasrsnici između Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja. Most na Đurđevića Tari, čiju konstrukciju čini pet lukova dužine 365 metara, je u trenutku kada je završen bio najveći betinski lučni most u Evropi, koji se mogao preći automobilom. Fantastičan pogled sa ovog mosta na reku Taru i njen kanjon čini ovo sjajno arhitktonsko delo jednim od najlepših vidikovaca ovog područja. Posetioci takođe imaju priliku i da sagledaju najdublji kanjon u Evropi iz sasvim drugačije perspektive sa zip line-a, doživljavajući snažan nalet adrenalina i sveukupno nezaboravno iskustvo.

Ukoliko razmišljate o tome gde biste mogli da provedete naredni produženi vikend, reka Tara je savršena destinacija. Lepote Suze Evrope i njenog kanjona će vas ostaviti bez reči i pružiti vam sjajno duboko iskustvo prirode, a pri tome ćete imati priliku da se upustite u izvanredno zabavne adrenalinske akivnosti, čime ćete upotpuniti svoj odmor na nesvakidašnji način. Nemojte sumnjati u to da će vas lepotica Tara pozivati da joj se vrlo brzo iznova vratite i opet iskusite čari ovog bisera prirode.