Sicilija – dragulj Mediterana i riznica znamenitosti

by Vladimir Ciplic

Ljubitelji i poštovaoci umetnosti često kažu da je Italija oaza za umetnike, i one koji se tako osećaju. Italijanski slikari, vajari, muzičari, pisci i kompozitori su se kroz istoriju samo nizali, i za sobom ostavljali neobrisiv trag italijanskoj i svetskoj umetnosti. Kada se njihovim delima doda istorijski značaj, ili se u istorijska dela i znamenja doda umetnička nota, sa začinom multikulturalnosti i kosmpolitskog duha, kakav se može sresti na najvećem mediteranskom ostrvu, dobiju se najpoznatije znamenitosti Sicilije iz višemilenijumske istorije nastajanja.

Putovanje za svakoga ima drugačije značenje, pa je za nekoga odlazak na letovanje na Siciliji dovoljno za odmor i „punjenje baterija“, dok je za druge ovo ostrvo idealna šansa da osete duh Sicilije ili da posete čuveno selo Korleone, i barem na nekoliko sati pomisle kako je to biti sicilijanski mafijaš, član čuvene Cosa Nostra-e, ili barem Robert Deniro, Marlon Brando i Al Paćino dok su glumili u Kumu. Međutim, za druge je odlazak na Siciliju, prilika da se upoznaju sa kulturom i umetničkim delima ili da spoznaju kakva je arhitektura Sicilije i život u njenim značajnim gradovima kao što su Palermo, Sirakuza i Katanija.

sicilija znamenitosti

Ukoliko spadate u neku od ovih grupa turista, a takođe i živite za obilazak znamenitosti i posetu značajnih prirodnih i istorijskih destinacija, saznajte šta možete obići na Siciliji tokom letovanja.

Znamenitosti Sicilije

  • Znamenitosti u Palermu – Glavni grad i kulturni centar Sicilije, Palermo, sagrađen je u 8. veku p.n.e., i za njega se može reći da je sam po sebi velika znamenitost, predstavljajući simbol opstanka, prosperiteta i grada koji je spajao nespojivo, oduvek nepomirljivi istok i zapad, kao najveća luka na Siciliji locirana na severo istoku ostrva i kao jedan od prvih izrazito kosmopolitskih regiona. Palermo je kao istorijski, drevni grad kroz istoriju menjao svoju ulogu pa je tako bio i glavni grad Kraljevine Sicilije od 12. do 19. veka. Centar Palerma je istorijska i svakako srednjevekovna oblast grada koja je u toj kategoriji najveća u Evropi, i krase je brojne palate, pozorišta, crkve (katedrale) i manastiri koji su mešavinom različitih uticaja izgrađeni takozvanim „arapsko – vizantijsko – normanskim stilom“ gradnje. Kraljevska palata (Palazzo Reale ili Palazzo dei Normanni) koja je kroz istoriju menjala brojne uloge i najpre bila sazidana kao arapska palata tokom perioda kada je Sicilija bila arapski emirat, da bi u 11. veku nakon normanskih osvajanja poprimila i normanski uticaj i dobila namenu prebivališta kraljeva. Više puta dorađivana, kao glavni ukras dobila je čuvenu kapelu pod imenom Kapela Palatina sa nadaleko poznatim mozaicima. Tu je i Katedrala u Palermu koja je tri puta menjala svoju namenu kada u jedanaestom veku postaje hrišćanska crkva. Zamkovi Zisa i Cuba su jedni od poslednjih primera građevina pod jasnim arapskim stilom, koji su opet menjali svoju namenu više puta, ali su uvek služili kao rezidencija vladara. Regionalni arheološki muzej uz Regionalnu galeriju sa nekim od najznačajnijih dela koja su sicilijanski slikari ostavili za sobom su definitivan izbor. Dela Crkva Sv. Katalda, manastir San Đovani delji Eremiti i palata Abatelis uz šetnju kroz ulice (npr. Vittorio Emanuele) i trgove Palerma su priča za sebe, koja se mora oseti, a uz posetu pozorištima Politeama i Masimo, užitak bi bio potpun.

  • Znamenitosti u Kataniji i Sirakuzi– Ako se kaže da je gradski centar Katanije, ovog drugog po veličini grada na Siciliji, stavljen pod zaštitu UNESCO-a, to govori za sebe. Barokni grad, Katanija, obiluje fontanama od kojih je najpoznatija Slonova fontana, u obliku slona sa egipatskim obeliskom iznad njega, a koja je sagrađena tokom osamnaestog veka od strane Đovanija Batiste Vakarinija. Pored fontana vredno gledanja je još puno toga, ali svakako ne treba propustiti arheološka nalazišta i antičke lokalitete u koje spadaju i Rimski amfiteatar i Starogrčko pozorište iz 2. veka p.n.e. uz Hironov oltar koji je služio za obredno žrtvovanje volova u Zevsovu čast. Sirakuza je takođe barokno blago Sicilije koje je imalo i veliki značaj za vreme antičke Sicilije u doba grčkih polisa, kao grad koji je imao veliku moć. U Sirakuzi, koja je takođe stavljena na UNESCO listu svetske baštine, a koja se takođe sastoji od mnoštva palata i katedrala od kojih je najpoznatija ona sagrađena na temeljima hrama boginje Atine, rođen je Arhimed. Pored palata možete videti i ostatke Apolonovog hrama, Arteuzinu fontanu itd.

  • Srednjevekovni Gradić Erice na zapadu Sicilije, je prava poslastica za ljubitelje istorije, koje impresionira mitologija, jer je ovaj gradić po mitologiji osnovan od strane Trojanaca.

  • Katedrale i muzeji u lučkom gradu Mesini.

Iako nije umetnička znamenitost u bukvalnom smislu, vulkan Etna je definitivno produkt umetnosti prirode, i predstavlja spomenik prirode koji bi svakako trebalo da posetite tokom boravka na letovanju na Siciliji, u pauzi kupanja u prozirno plavo zelenkastom moru, i ispijanja osvežavajućih napitaka na plažama Sicilije.

Iskoristite najpovoljniju ponudu i rezervišite aranžman za letovanje na Siciliji preko Fun Group turističke agencije već sad, i uživajte u lepotama Sicilije.