Vrnjacka banja

by Vladimir Ciplic

Sa čak sedam izvora lekovite termo mineralne vode, jedna od najstarijih banja na području naše zemlje, spada i u red najpoznatijih i najposećenijih lečilišta. U stalnoj upotrebi je čest izvora i to: četiri se koriste u terapijske svrhe ( “ Snežnik “, “ Topla voda “, “ Jezero “ i “ Slatina “), dok se voda sa dva izvora ( “ Topla voda “ i “ “ Vrnjačko vrelo “ ) flašira i prodaje kao “ Voda Vrnjci “.

U Vrnjačkoj banji, pored onih koji žele da okrepe svoj organizam boravkom na čistom vazduhu, pomoć mogu pronaći i oboleli od: dijabetetesa, hroničnog zapaljenja organa za varenje, kao i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i oboljenja bubrega i mokraćnih kanala. Pored svega navedenog, dokazano je da boravak u Vrnjačkoj banji blagotvorno utiče na svakoga, prvenstveno zbog svežeg, čistog vazduha.

vrnjacka-banja

A da Vrnjačka banja nije samo lečilište, dokaz su brojne kulturno – zabavne manifestacije koje se iz godine u godine u njoj održavaju. Najpoznatija među njima je “ Međunarodni vrnjački karneval “, koji se održava svake godine u julu mesecu, te okuplja veliki broj kako učesnika, tako i posetilaca iz naše zemlje i čitave Evrope. Pored karnevala, Vrnjačka banja je domaćin i jedne, čini se neobične manifestacije, ali svakako jedinstvene na području naše zemlje. Reč je o takmičenju u najdužem poljupcu, koje se održava na čuvenom Mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji, kao spomen na jednu od legendi koja se i danas može čuti u Vrnjačkoj banji. Reč je o ljubavi dvoje mladih Vrnjčana, koje je rastavio Prvi svetski rat.

Međutim, dok ga je ona čekala na mostu, na kome su se uvek sastajali, on je pošao za lepom Grkinjom, koju je upoznao dok je branio svoju otadžbinu. O njemu se ne zna više ništa, a ona je čekajući okopnila i predala dušu Bogu. Zato su Vrnjčani rešili da ovu legendu otrgnu od zaborava i sada je gotovo uobičajeno da mlade devojke koje posete Vrnjačku banju simbolično zaključaju katanac za ogradu ovog mosta, a ključić bace u reku. Na taj način su zaključale ljubav svog izabranika za čitav život, a sve u nadi da će izbeći tužnu sudbinu učiteljice Nade, koja je umrla čekajući svog voljenog Relju. Ovo važi za one sklone romantici….

A za one malo trezvenije, Vrnjačka banja nudi što šta zanimljivo. Pored šetnji prelepo uređenim banjskim parkovima i stazama, moguće je otići i na izlete, kako biste upoznali vrlo interesantnu okolinu ove banje.

Ako, pak niste raspoloženi za preterane aktivnosti, uvek možete prošetati prelepom banjskom Promenadom i odmoriti u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata, kojih na čuvenom banjskom šetalštu ima sasvim dovoljno.

Što se smeštaja tiče, vrlo lako ćete pronaći smeštaj koji vam najviše odgovara, jer u Vrnjačkoj banji je sve usmereno na kvalitet i zadovoljstvo posetilaca.
I samo jedno podsećanje: ne zaboravite da se fotografišete pored “ Gočka “. Ovaj neobični simbol Vrnjačke banje predstavlja statua vrapca sa srpskom šajkačom i nalazi se u samom cntru Vrnjačke banje. Prema priči koju smo čuli od meštana, smatra se da ako nema fotografiju pored njihovog “ Gočka “, kao i da niste bili u Vrnjačkoj banji.