Festivalski turizam na Kasandri

by Vladimir Ciplic

Festivali mogu biti jedini povod za putovanje. Renomirani muzički i filmski festivali, ali i manji lokalni festivali npr. hrane i pića oživljavaju gradove u kojima se održavaju, doprinose njihovom imidžu i privlače radoznale turiste, verne fanove, novinare putopisce i mnoge druge putnike iz raznih krajeva sveta. Čak i ukoliko festivali nisu primarni cilj vašeg putovanja, kao savremeni turistički sadržaji oni vas mogu jednostavno zateći na bezbrižnom odmoru, naročito ako za letovanje 2014 izaberete popularno poluostrvo Kasandra.

Prvi prst Halkidikija ili prva noga, kako Grci nazivaju Kasandru, osim velikih površina mirisne borove šume, prepoznatljivih širokih plaža i kristalnog mora, kao i bogate kulturno-istorijske tradicije koja se može upoznavati kroz raznolike sadržaje, donosi i pregršt manifestacija koje osnažuju uzbudljivi festivalski turizam ovog regiona. Smeštanjem u neko od najpoznatijih letovališta Kasandre kao što su Kalitea, Polihrono, Hanioti i Pefkohori, svi na istočnoj obali zapljusnuti izuzetno čistim morem Toroneos zaliva, zauzećete odličnu početnu poziciju u trci u kojoj je pobednik onaj koji obiđe najviše festivala na letovanju u Grčkoj. Krenimo redom…

Sani festival

Svake godine, poslednje nedelje jula, na Halkidikiju se održava veličanstveni plivački maraton. Kreće iz letovališta Kalitea na Kasandri, ide preko zaliva Toroneos, završavajući se na plaži u Nikitiju na poluostrvu Sitonija. U jeku sezone plivači iz čitavog sveta pristižu na prvi prst Halkidikija samo da bi učestvovali u 25 kilometara dugom maratonu. Poslednjih nekoliko dana jula u Kalitei obeleženo je i brojnim folklornim i sportskim dešavanjima, dok se u isto vreme u mestu Olintos odvija festival maslina. Ukoliko se tokom svog letovanja u Grčkoj slučajno ili namerno nađete u Olintosu baš poslednjeg festivalskog dana, sigurno ćete biti posluženi maslinama i tsipurom. U letovalištu Nea Fokea, takođe na istočnoj obali Kasandre, tokom dva meseca, od jula do septembra, u Vizantijskoj kuli i njenoj okolini održavaju se brojne kulturne manifestacije koje uključuju izložbe, koncerte, pozorišne i plesne predstave i slično. U istom dvomesečju, kada je grčko primorje gotovo sasvim popunjeno, u autentičnom mestašcu Afitosu organizuju se izložbe apstraktne umetnosti, ali i savremenog street arta, nastupi kulturno-umetničkih društava, kao i koncerti klasične i moderne muzike. U poodmaklom delu sezone, od 1. do 5. septembra, pred crkvom u mestu Agios Mamas održava se tradicionalni vašar koji obuhvata različite kulturne događaje i okuplja veliki broj posetilaca iz šire okoline.

Ni zapadna obala prvog prsta ne zaostaje. Jedan od najznačajnijih festivala na Halkidikiju jeste Festival Kasandra koji se održava svakog leta od sredine jula do kraja avgusta u mestu Sivirija. Festival se odvija u specifičnom ambijentu velikog teatra na otvorenom i obuhvata moderne i drevne igre, koncerte i predstave koje privlače hiljade posetilaca iz celog sveta, ali i mnoge umetnike koji dolaze u maleno romantično ribarsko mesto Sivirija kao izvođači ili kao publika.

Istovremeno, u obližnjem naselju Sani održava se čuveni Letnji festival pesama i zabave na kojem cenjeni autori, glumci i muzičari već 23 godine izvode performanse u prirodnom amfiteatru na brdu u blizini srednjovekovne tvrđave. Iako prevashodno prisustvuju internacionalnom muzičkom festivalu, posetioci u Saniju mogu uživati i u muzičkom teatru i modernom plesu. I dalje na zapadnoj obali Kasandre, u letovalištu Nea Mudanja (http://www.tripadvisor.com.au/Tourism-g667132-Nea_Moudania_Halkidiki_Region_Central_Macedonia-Vacations.html), u drugoj nedelji juna održava se tradicionalni festival sardine, male, ukusne, jeftine i veoma popularne ribe u Grčkoj.

dance xperience festival

Poslednjeg dana festivala, uvek u nedelju, posetiocima se služi grilovana riba i belo vino po simboličnim cenama. Festival se organizuje pod pokroviteljstvom države, a u realizaciji učestvuje veliki broj volontera koji čiste, peru, prže i serviraju sardine neverovatnom brzinom i umešnošću. Na glavnom trgu Nea Mudanje odigravaju se raznovrsni performansi, izložbe fotografija i koncerti u izvođenju različitih umetničkih trupa koje izvode programe karakteristične za delove zemlje iz kojih potiču. Dešavanja su često interaktivna, te je uključivanje posetilaca, Grka i turista iz svih krajeva Halkidikija, uobičajeno.

Na kraju, od 2011. godine na Halkidikiju se održava i DanceXperience Festival uvek u istom terminu, od 19. do 23. jula, ali takođe uvek na različitoj lokaciji koja postaje poznata tek neposredno pred festival. Ovaj faktor iznenađenja vaše letovanje može učiniti dodatno zanimljivim neplanirano vas stavljajući u srce dešavanja, u epicentar, omogućavajući vam da proverite zašto je ovaj festival za samo godinu dana svrstan među najbolje grčke festivale. Na obali mora, na nekoliko stejdževa, više desetina grčkih i stranih izvođača pretežno elektronske muzike povešće vas na jedinstveno putovanje u nezaboravan provod.

PREPORUČUJEMO