Sedam razloga za odmor u Antaliji

by Vladimir Ciplic

Antalija, Turska – letovanje koje ćete dugo pamtiti…

Jedno od najpoznatijih letovališta u Turskoj, Antalija se nalazi u jugozapadnom delu zemlje. Njegova mediteranska klima čini boravak u ovom letovalištu izuzetno prijatnim. A duge prostrane, lepo uređene peščane plaže, toplo tirkizno more okupano suncem čine Antaliju jednim od najposećenijih letovališta turske obale.

Zanimljivi arheološki lokaliteti, živopisni krajolici, neverovatne litice i skrivene uvale, samo su neke od zavodljivosti ove regije.

Antalija je okružena planinom Taurus, a prizor koji se pruža na njih je u najmanju ruku fantastičan. Ruševine iz rimskog perioda koje se nalaze u blizini, prirodne lepote kojima je ovaj kraj bogat, različite kulturne atrakcije i mogućnosti za sportske aktivnosti, samo su neke od „sitnica“ koje čine ovu destinaciju idealnom za odmor.

Antalija, Turska - Turizam, letovanje, putovanje, noćni život

Antalija, Turska – Turizam, letovanje, putovanje, noćni život, plaže…

Izvor slike: www.tt-group.net

Pa ipak, pored svega navedenog, evo sedam valjanih razloga zašto bi svoj odmor trebalo da provedete baš u Antaliji:

Mediteranske plaže

Plaže u Antaliji su izuzetne, lepo uređene, a tirkizno plavo more im daje posebnu draž. More je toplo i bistro.

Pogled sa većine plaža u Antaliji je izuzetan, jer su vam u vidokrugu obronci planine Taurus, a svežini vazduha doprinose borove šume.
Glavna gradska plaža, „Antalija Koniaalti“ je pravo mesto da se opustite i zabavite na suncu. A tu je i niz drugih, većih i manjih plaža.
Na većini antalijskih plaža je moguće iznajmiti različitu opremu za sportske aktivnosti na vodi.

Sportske aktivnosti

Duž obale u Antaliji praktično je moguće da se okušate u bilo kojoj sportskoj aktivnosti, od skijanja na vodi do bandži džampa. A tu su i: plovidba, jedrenje, ribolov…Čak je moguće i vrlo lako organizovati planinarenje.
Antalija je i domaćin za nekoliko vrlo značajnih sportskih manifestacija. Neke od njih su: takmičenje u triatlonu, vožnji kanuom i različita odbojkaška takmičenja.

Arheološka nalazišta

U neposrednoj blizini letovališta se nalaze brojna arheološka nalazišta iz različitih istorijskih perioda. Možete da posetite ruševine iz rimskog perioda, a tu je i Aspendos, neverovatni amfiteatar ili Termessos.

Osim toga, u samom gradu se nalaze ostaci drevnih rimskih zidina. Ko god je zainteresovan za arheologiju, neizostavno treba da poseti i Arheološki muzej u Antaliji, čija je postavka smeštena u čak 13 sajamskih hala, uz mogućnost da posetite i muzejsku galeriju na otvorenom.

Turska nacionalna kuhinja

Iako se turska kuhinja raširila gotovo po čitavom svetu, ukus jela koja se spremaju u samoj Turskoj i van njenih granica nikako ne može da bude isti.
U Antaliji postoji mnogo restorana koji služe isključivo specijalitete nacionalne kuhinje, poput: sarme, ćevapa, tulumbi… Ne propustite priliku da probate i tursko nacionalno piće, rakiju sa ukusom anisa.

Kultura

Iako je Antalija bogata luksuznim hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, uspela je da sačuva autentični šarm i tradicionalnu tursku kulturu. Jednostavnom šetnjom gradskim ulicama ili odlaskom u kupovinu, osetićete sve čari turske tradicije.

Kupovina

Prava specifičnost Antalije i Turske uopšte je čuveno cenkanje na pijacama. Trgovac će se gotovo uvrediti ukoliko ne pokušate da spustite cenu onoga što želite da kupite. Baš iz tog razloga su, u većini slulajeva cene robe prilično visoke.

Turisti najčešće kupuju zlatni i srebrni nakit, razne perlice i suvenire, ali i proizvode od kože.

Noćni život

Pored svega navedenog, Antalija svojim posetiocima nudi izuzetno raznovrstan i bogat noćni život. Bilo da želite da uživate u romantičnoj večeri sa svojim partnerom ili da ludujete sa društvom do jutra, u Antaliji sve to možete. Brojni restorani, klubovi i kafići duž obale se trude na sve moguće načine da ugode svojim posetiocima.

Ne zaboravite jedno veče da odvojite za uživanje u gledanju trbušnih plesačica. U mnogim hotelima je moguće gledati Turkinje koje izvode neverovatne pokrete, a neretko se događa i da im se gošće iz celog sveta pridruže.
Kao što vidite, u Antaliji ima za svakoga po nešto. Zato i ne čudi što je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u čitavoj Turskoj.

Pogledajte kako Antalija izgleda uživo…